....

Zašto dopustiti dugu da vas sputava?

Često pišemo kako i zbog čega treba smanjiti dugovanja na najmanju moguću razinu i postaviti si život bez duga kao ultimativni cilj. Vjerujemo da su mnogim našim čitateljima, ali i nama, savjeti s portala pomogli da se prebace u „štedni mod“. Međutim, kao što vjerojatno i sami znate mnogi ljudi prenose svoj dug iz mjeseca u mjesec i ne razbijaju glavu time. Jesmo li mi onda u krivu kad dug promatramo kao loše vijesti? Bi li se možda samo trebali opustiti? Naravno da ne!

Ako je život toliko lagodan i jednostavan nitko ne bi zapeo u „dužničkom ropstvu“. Zbog toga ponekad treba stisnuti zube i krenuti u borbu s dugom. Zašto? Nastavite čitati. Dug vam reže plaću! Ako prenosite puno duga, pogotovo onog na kojeg idu velike kamate svakog mjeseca gubite sve više novca. Recimo dug po kreditnim karticama o kojem redovito pišemo. Zapitajte se treba li vam svaki mjesec oko 10 posto kamata na dug? To je deset posto manje od plaće. Trebate li samo vjerovati da će sve biti u redu?

Ne možete imati rezervni plan

Ako već godinama vučete dugove, vjerojatno vrlo dobro znate da ćete prije ili kasnije doći do zida kada više neće biti novca za posudbu ili prijatelja koji će vam uskočiti. Još gore ako se dogodi neka neočekivana situacija poput otkaza. Tada ne samo da nema dizanja s kreditnih kartica nego je ugrožena i sama financijska egzistencija.

Više duga, manje opcija

Osim očitih nedostataka duga – on vam posljedično smanjuje i životne opcije. Prilike za putovanja, ulaganje ili pokretanje vlastitog biznisa su minimalne. S druge strane, ako „pakirate“ gotovinu u banku šanse su vam daleko veće, možete si priuštiti spontanost i prigrliti i pozitivna iznenađenja, umjesto straha da će vas dug uništiti.

Zašto izaći iz duga?

Uza sve što smo spomenuli, živciranje oko duga košta vas i zdravlja. Zato se s njim treba obračunati što prije, a ne se zavaravati mislima o tome kako mogu drugi – možete i vi. Odgoda prihvaćanja problema stvara ih samo više jer ćete u konačnici svaki dug platiti. Naravno, dali ste ikad posegnuli za besplatnim tarotom, sms tarotom?

Tagovi: , ,