....

Zašto kupiti kuću?

Odluka o kupnji kuće za neke je ljude odluka koju nikada ne donesu. Ako u obzir uzmete sve ljude koje poznajete sa sigurnošću ćete ustvrditi da oni koji žive u kući – žive komfornije. No osim komocije, kupnja kuće ima i niz drugih prednosti. Prva je vrijednost kuće. Vrijednost nekretnina u Hrvatskoj bilježi tek manje padove i čvrsto je odlučena no opet nudi prostora za rast. Taj potencijal pogotovo dolazi do izražaja kod kuća, čija cijena je unatoč katastrofalnom padu u 2007. godini u Sjedinjenim Američkim Državama ostala najmanje dvostruka veća u odnosu na 2006. godinu.

Nekretnine su bile i lukrativno ulaganje i u Hrvatskoj – niti jedna klasa imovine nije nudila toliko povrat koliko nekretnine. No kuća je startu skupa i komfor se obično plaća stambenim kreditima na rok duži od 20 godina. U tih dvadeset godina, vlasnik kuće prisiljen je štedjeti – što je dobra strana priče.

Režijski troškovi u kući također su prilično veći od onih za stan. No to ukućane sili da rade više i na sve moguće (legalne) načine pokušaju zaraditi što više novca. Još jedan psihološki trik koji je vrijedan investicije.

Na kraju krajeva, kupnja kuće ne vrti se samo oko novca, rada i štednje. Radost života u kući, mjesta u kojem živi vaša obitelj i kojem vaša djeca mogu biti sigurna nemjerljiva je u novcu. Kolika je vrijednost vlastitog doma u usporedbi s nesigurnošću podstanarstva i seljenja svakih nekoliko dana?

U slučaju kupnje kuće, treba biti puno oprezniji nego pri kupnji stana. Teško je ispravljati tuđe pogreške, a još teže ako s njima nismo upoznati. To se u slučaju kuća naročito odnosi na izolaciju, s obzirom da je upravo grijanje jedna od najvećih stavki u budžetu života u kući.

Osim nešto veće obaveze, kuća daje i puno slobode – slobodu življenja i odabira. Veći prostor, uživanje u privatnosti, druženju, prirodi, bavljenje svojim omiljenim hobijem u radionici ili garaži.

Tagovi: , ,